Godišnja vježba Oružanih snaga BiH, organa za provođenje zakona i EUFOR-a “Brzi odgovor 2018” bit će svečano otvorena sutra u bazi Butmir. Vježbu će otvoriti komandant EUFOR-a general-major Martin Dorfer i predstaviti pojedinosti, najavljeno je iz EUFOR-a.

Najavljeno je da će svečanosti otvaranja vojne vježbe “Brzi odgovor 2018”, zakazanoj za 16.00 sati, prisustvovati najviši domaći i međunarodni zvaničnici.

Vježbom “Brzi odgovor 2018” će se uvježbavati sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, prenosi Srna.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvuju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, koji dolazi sa Kosova da bi podržao ovu vježbu. Vježba će se održati na teritoriji Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta u jednakoj mjeri.