Izvještaj Ujedinjenih naroda navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otkako je Svjetska organizacija počela dokumentirati žrtve rata koji bjesni već 18 godina.

Izvještaj koji je objavila Misija UN-a za pomoć Afganistanu uslijedio je nakon što je na snagu stupio sporazum o “smanjenju nasilja“ između SAD i talibana koji otvara put za potpisivanje mirovnog sporazuma za koji se Vašington nada da će okončati najduži američki rat, vratit će kućama američke vojnike i dovest će do pokretanja pregovora zaraćenih afganistanskih strana o budućnosti njihove zemlje.

– Skoro nijedan Afganistanac nije izbjegao da ne bude lično pogođen nasiljem u zemlji. Apsolutni je imperativ za sve strane da iskoriste priliku za prekid borbi dok se već dugo čeka na mir; životi civila moraju se štititi dok su mirovni napori još u toku – izjavio je Tadamiči Jamamoto, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Afganistan.        

Sedmodnevno “smanjenje nasilja“ stupilo je na snagu u petak u ponoć. Ako se ono održi, za njim će uslijediti potpisivanje dugo vremena traženog mirovnog sporazuma između Sjedinjenih Država i talibana u bliskoistočnoj državi Kataru, u kojoj talibani imaju politički ured, prenose agencije.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U posljednjih 10 godina ubijeno ili ranjeno 100.000 civila / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.