U proteklih osam godina prosječna plaća zaposlenih u BiH povećana za samo 64 KM


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 31. marta 2015. godine potvrdio je novi sastav Vijeća ministara BiH, dok je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH isti dan potvrdio Vladu Federacije BiH.

Novi saziv državne i entitetske izvršne vlasti 2015. godine izabran je u trenutku kada je prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna plaća zaposlenih u našoj državi iznosila 832 KM.

Vlast je u prethodnom periodu osporavala podatke statističkih agencija navodeći kako su oni u praksi bili “kontaminirani”, posebno u dijelu toplog obroka. Važno je istaći da u prosječnu plaću zaposlenih u BiH ulaze plaće svih zaposlenika, odnosno i onih koji rade u realnom sektoru i onih koji rade u javnom sektoru.

Ekonomisti već izvjesno vrijeme upozoravaju kako je prosječna plaća zaposlenih u realnom sektoru mnogo niža od one koju prikazuju statističke agencije, odnosno da bi prosječna plaća bila mnogo niža ukoliko bi se iz konačne cifre izbacila zarada zaposlenih u brojnim državnim subjektima i javnim preduzećima.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna isplaćena mjesečna neto plaća po zaposlenom ostvarena u Bosni i Hercegovini za april 2018. godine iznosi 863 KM. U mjesecu kada je imenovan aktuelni saziv vlasti na nivou BiH i FBiH prosječna plaća u BiH iznosila je 832 KM.

Agencija za statistiku BiH (Foto: Klix.ba)

Agencija za statistiku BiH (Foto: Klix.ba)

To znači da je za vrijeme mandata trenutne vlasti koju čine SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene prosječna plaća u BiH povećana za samo 31 KM. Zvanični podaci Agencije za statistiku BiH govore da je 2015. godine prosječno domaćinstvo u BiH mjesečno trošilo 1.408,04 KM.

Gledano na godišnjoj osnovi, 2014. godine prosječna plaća u BiH iznosila je 830 KM, a ista tolika bila je i prosječna plaća na kraju 2015. godine. Agencija za statistiku BiH navodi da je 2016. godine prosječna plaća zaposlenih u BiH iznosila 838 KM, a na kraju 2017. godine 851 KM.

Poređenja radi, na kraju 2017. godine prosječna plaća u Sloveniji iznosila je 1.062 eura, u Hrvatskoj 835 eura, Crnoj Gori 512 eura, a u Srbiji 459 eura. Od BiH slabiju prosječnu plaću imali su zaposleni u Makedoniji – 377 eura.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...