U Republici Srpskoj (RS) u protekla 24 sata evidentirana su 23 požara, od kojih je većina bila na otvorenom i izazvana nepažnjom i nehatom građana. 

Stoga iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS apeluju na građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja imanja te da ove poslove obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uvjeta i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Definisana je i novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za osobe koje pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Republici Srpskoj 23 požara za jedan dan, kazne do 1.000 KM za nejavljanje vatrogascima / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.