Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi brzi dijagnostički test za koronavirus, a nalazi se dobiju za oko 45 minuta.

Dobre vijesti došle su u vrijeme kada se Sjedinjene Američke Države bore sa sve većim brojem zaraženih s obzirom na to da su sada prestigle Španiju po ukupnom broju zaraženih, što znači da su postale treća zemlja na svijetu po broju oboljelih od Covida-19. 

Kalifornijska kompanija za molekularnu dijagnostiku “Cepheid”, koja je napravila test, saopćila je da je dobila odobrenje po hitnom postupku od FDA, a test će se prvenstveno koristiti u bolnicama i hitnim službama. Kompanija planira da ga počne isporučivati bolnicama naredne sedmice, javlja Reuters.

Prema trenutnom režimu testiranja, uzorci se moraju poslati u centralnu laboratoriju, gdje se danima čeka na rezultate nalaza. Sjedinjene Države nisu ni blizu ispunjavanju domaće potražnje za testovima na koronavirus. Mnogi medicinski stručnjaci predviđaju da će odgođeno i haotično testiranje koštati života, zbog čega bi mogli stradati i brojni ljekari i medicinske sestre.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U SAD odobren prvi brzi dijagnostički test za koronavirus, a nalazi se dobiju za oko 45 minuta / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.