Iako je trebao sletjeti jutros u 9 sati, avion ruske aviokompanije Sibirian Airlines sletio je u 12:45 sati na pistu sarajevskog aerodroma iz Novosibirska. U kargo avionu za potrebe Federacije BiH stiglo je pola miliona kineskih Sinopharm vakcina protiv koronavirusa.

Vakcine su na aerodromu dočekali v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača.

Ovom pošiljkom konačno će moći početi masovna imunizacija širom ovog bh. entiteta. Na nadležnim će sada biti veliki zadatak da brzo organizuju efikasan, siguran i jednostavan proces masovne vakcinacije kako bi se izbjegle gužve.

Također, zadatak će biti i promocija imunizacije, nešto što je zasigurno trebalo biti urađeno mnogo ranije, kako bi stanovništvo bilo motivisano za imunizaciju kada se pojave veće doze vakcina.

Iako je već august i uveliko se očekuje četvrti val korone, ovo je prvi kontingent vakcina koje je uspjela dogovoriti i nabaviti Vlada Federacije BiH direktno od proizvođača.

Sve do sada pristigle vakcine su bile donacije drugih zemalja ili su doze stizale putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Treba istaći da za tri dana za potrebe cijele BiH stiže donacija Austrije od 500.000 doza vakcina AstraZenece.

(klix.ba)