Foto Fena: Jasmin Hasečić
U Sarajevu obilježena 70. godišnjica formiranja NATO-a

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da za nju mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu, pa samim tim ni put BiH ka euroatlantskim integracijama

Autor: Fena

Konferencijom “Bosna i Hercegovina i regija, u svjetlu NATO saradnje i pratnerstva” danas je u Sarajevu obilježena 70. godišnjica formiranja NATO pakta.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces Josip Brkić izjavio je da je jedan od ciljeva konferencije kroz dijalog učesnika saznati o programima saradnje i partnerstva između NATO-a i zemalja regije.

– S nama su danas predstavnici vlada Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, dakle regije gdje politika otvorenih vrata NATO-a i dalje živi i pokazuje korektne i konkretne rezultate – rekao je Brkić.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da za nju mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu, pa samim tim ni put BiH ka euroatlantskim integracijama.

– Smatram da je Ministarstvo odbrane BiH izvršilo 90 posto svojih obaveza i u ovom mandatu će i dalje raditi sve kako bi doprinijelo miru, stabilnosti, sigurnosti i izvršavanju svih zakonom predviđenih i preuzetih obaveza – kazala je Pendeš.

Amabasador Mađarske u BiH Kristijan Poša naveo je da od ove godine Ambasada njegove zemlje kontakt-tačka NATO-a za BiH te da im je prvobitni zadatak promocija NATO-a u BiH.

– Ne želimo da samo jednosmjerno prenosimo šta NATO zahtijeva od BiH već želimo i da prenesemo Briselu šta Bosna i Hercegovina ima da kaže – pojasnio je Poša.

Viši zvaničnik Ureda za javnu diplomatiju NATO-a za Rusiju i zapadni Balkan Robert Pszczel poručio je da BiH pred sobom ima mnogo posla, te da je ključna riječ u tom poslu reforma.

Dodao je da u tom poslu BiH može računati na pomoć NATO štaba u Sarajevu, sjedišta saveza u Briselu, te na pojedinačne saveznike poput Ambasade Mađarske.

(Autor: Avaz)