Sutra bi trebala započeti vakcinacija protiv korone uposlenika i korisnika staračkih domova u Kantonu Sarajevo, a prema iskazanim potrebama i utvrđenoj listi za prioritetne grupe.

Riječ je o 2.210 doza vakcine AstraZenece koje će biti distribuirane u toku sutrašnjega dana prema mobilnim timovima za vakcinisanje u DZ Kantona Sarajevo.

Riječ je o ostatku 7.286 doza vakcina koje je Zavod za javno zdravstvo KS zaprimio i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca vakcina koje su stigle kao donacija Republike Srbije, te 1.596 doza Pfizer vakcina i 3.590 doza vakcina AstraZeneca iz kontingenta COVAX mehanizma.

Kako su naveli iz Vlade KS, pored ovoga, jučer je Zavod zaprimio i 1.884 doza Sinovac vakcine iz donacije Republike Turske, čija distribucija još nije započela.

“Uskoro se očekuje distribucija 10.000 vakcina AstraZeneca koje su donacija Republike Srbije za Kanton Sarajevo. Pošiljka vakcina stigla je 9. aprila ove godine i čekaju se rezultati kontrole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kako bi ista bila zaprimljena i distribuirana za proces vakcinacije”, naveli su iz Vlade KS.

Nakon zelenog svjetla od Agencije, započinje program masovne vakcinacije u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” – Zetra, prema ranije utvrđenim prioritetima, i to za građane KS starije od 75 godina.

“Zaključno sa današnjim danom, u Kantonu Sarajevo (KS) u zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, vakcinisana su 5.062 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika, što predstavlja 76 posto vakcinisanih u odnosu na iskazane potrebe iz februara 2021”, pojasnili su iz Vlade KS.

Naveli su i to da je proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta 2021.g.

“Prvi prioriteti su bili zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici u javnim zdravstvenim ustanovama i institucijama, posebno oni koji se bave dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom pacijenata oboljelih od COVID-19, a prije svega osoblje koje radi na COVID odjelima”, poručili su.

Izvor: Klix.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: