U Saudijskoj Arabiji uhapšena su tri člana kraljevske porodice – mlađi brat kralja Salmana, princ Ahmed bin Abdulaziz, kraljev nećak Muhamed bin Najef i njegov sin, princ Nauaf bin Najef.

Oni su uhapšeni u petak zbog navodnog pokušaja državnog udara, piše “Wall Street Journal”. 

Muhamed bin Najef bio je ministar unutrašnjih poslova do 2017. godine,  kada je uhapšen i stavljen u kućni pritvor, dok je princ Ahmed bin Abdelaziz jedan od posljednjih sinova osnivača države, kralja Abdelaziza i kojeg veoma poštuju stariji članovi vladarske porodice, prenosi BBC. 

Kako se navodi, straža je došla u njihove kuće u petak rano ujutro noseći maske i crnu odjeću te izvršila pretres.

Prestolonasljednik Muhamed bin Salman, sin kralja Salmana i vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država, zbacio je svog rođaka Muhameda bin Najefa, nasljednika prijestolja, u državnom udaru 2017., a kasnije te godine uhapsio je nekoliko članova kraljevske porodice u antikorupcijskoj kampanji, prenosi Reuters. 

Princ Muhamed izazvao je ogorčenje među članovima porodice nakon što je pooštrio svoju vlast, a prema mišljenju poznavalaca situacije na kraljevskom dvoru, članovi mu se neće suprotstaviti dok je živ kralj Salman, koji je većinu vlasti prenio na sina. 

Uhapšeni princ Ahmed poznat je po kritikama saudijske vlasti tokom svog boravka u inozemstvu i kao jedan od trojice članova Savjeta koji su se protivili prijenosu vlasti na princa Muhameda 2017. godine.

I on i Muhamed bin Najef uhapšeni su u svojim kućama i optuženi za izdaju, prenosi AP.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Saudijskoj Arabiji uhapšena tri člana kraljevske porodice / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.