Prema prvim saznanjima bugarske policije o nesreći na autoputu Struma u ​​Bugarskoj, autobus turističke agencije “Besa trans” potpuno je izgorio za manje od dvije do tri minute, što je uzrok velikog broja poginulih putnika, piše Telegraf.rs.

Do požara je došlo u prednjem dijelu autobusa, prema preliminarnim podacima.

Infomaks nezvanično saznaje da se u prednjem dijelu autobusa nalazila nelegalna cisterna kapaciteta 1.000 litara nafte što je svakako utjecalo da se ova nezgoda pretvori u tragediju s obzirom na dizajn svakog vozila kada je u pitanju lokacija rezervoara.

Pokušali pobjeći
Međutim, Infomaks je došao do još jednog šokantnog i nezvaničnog podatka – autobus je navodno prevozio veliku količinu pirotehnike koja bi završila na makedonskom tržištu pred novogodišnje praznike.

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 vatrometa, prenosi shqip.media.

Bugarska novinarka Patricija Kirova je prenijela da su sve žrtve u strašnoj nesreći bile na srednjim vratima autobusa i pokušale da pobjegnu, a da na njihovim mjestima nije bilo putnika.

Ako je poslije požara u prednjem dijelu, koji je nastao zbog nelegalnog rezervoara, eksplodirala pirotehnika, jasno je zašto niko od putnika nije uspio da pobjegne sa vrata autobusa.

Zadnja vrata bila blokirana
Stručnjaci su nakon nezgode rekli da bi uzrok požara mogao da bude taj što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal.

– Sumnjamo da autobus prevozio lako zapaljiv materijal, što je najvjerovatnije izazvalo požar – rekla je Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku.

Ona je navela i da je bankina blokirala zadnja vrata, tako da putnici nisu mogli da pobegnu tim putem, prenosi portal Novinite.

Rusinova je rekla da je u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama identifikovano mnogo ozbiljnih problema na putu na kojem je došlo do tragedije, ali je dodala da je vjerovatno da je uzrok nesreće greška vozača.

U nesreći je poginulo 46 putnika, među kojima je bilo 12 djece. Povrijeđeno je sedam osoba, među kojima i državljanin Srbije.

(avaz)