Zbog sumnje na koronavirus tokom večeri će iz jednog splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u KBC Split biti prebačeno pedesetak penzionera, a dosadašnje pretrage pokazale su da je 10 njih pozitivno, prenose hrvatski mediji.

U KBC će biti transportirano pedesetak penzionera koji su uglavnom polupokretni, tj. za kretanje koriste hodalice, štake, štapove i sl.

Pripremljen je tim da penzinere transportira iz Doma u KBC, a to bi trebalo trajati gotovo cijelu noć. U bolnici tvrde da su dobro pripremljeni i imaju sve uvjete za prihvat bolesnika.

Nakon što u KBC budu prebačeni penzioneri koji su boravili na drugom spratu Doma, taj prostor će se isprazniti i dezinficirati, kako bi se tamo mogli vratiti oni koji budu negativni na Covid-19. 

Dom za starije i nemoćne osobe u okviru stalnog smještaja pruža usluge stanovanja, prehrane, pomoći i njege, socijalnog rada, brige o zdravlju, odmora i rekreacije, te drugih aktivnosti i stručnog tretmana za oko 300 korisnika.

Ima pokretne i teže pokretne korisnike, nepokretne, dementne i oboljele od Alzheimera.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Splitu evakuiraju dom za starije, 10 ih pozitivno na koronavirus / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.