U Srbiji su od danas na snazi nove mjere kojima se, pored ostalog, zabranjuje kretanja svima od 20 sati uveče do 5 ujutru
. Potpuno je zabranjen izlazak osobama starijim od 65 godina u gradskim sredinama i starijim od 70 na selima. 

Podsjetimo, Srbija je prije tri dana uvela vanredno stanje, a sinoć su saopćene strožije mjere, među kojima je i policijski sat. U toj zemlji su koronavirusom ukupno zaražene 72 osobe. 

Policijski sat je uveden zbog nepoštivanja upozorenja nadležnih o zabrani kretanja, u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa. Naglašeno je da građani moraju shvatiti kako je izolacija jedini način da se usporimo širenje virusa. 

Svakome koga policija zatekne poslije 20 sati na ulici bit će pisana krivična prijava, potom ta osoba ide na kućnu adresu, a onda će biti sprovođeni krivični postupci, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

– Od 19, 19.30 imate ulice koje se prazne, nemate javnog prijevoza ni mogućnost da veći broj ljudi bude koncentriran i širi zarazu. Vodit ćemo računa, jer onaj ko je važan za rad neće trpjeti štetu. Svako ko prekrši naredbu, može krivično da odgovara – rekao je ministar Stefanović. 

U Srbiji su zatvorene škole, vrtići i fakulteti
, dok učenici nastavu prate putem TV-a. 

Prodavnice rade uobičajeno
, a svako onaj ko ima mogućnost radi od kuće. 

Vojska Srbije angažirana je da čuva granice i bolnice 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Srbiji od danas na snazi stroge mjere: Zabranjeno kretanje / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.