U svijetu će do kraja 2016. godine 3,5 milijardi ljudi koristiti internet, što je 47 posto svjetske populacije i za blizu 300 miliona više nego 2015., pokazali su najnoviji izvještaji Komisije Ujedinjenih nacija (UN) za širokopojasni internet i Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

U svijetu 91 država sada ima procenat gdje više od 50 posto stanovništva koristi online mreže, a prošle godine ih je bilo 79, navodi se u dokumentu objavljenom na internet stranici informativnog centra UN.

Iako su Kina i Indija najveća internet tržišta na svijetu, ona su također među šest zemalja koje zajedno daju 55 posto svjetskog offline stanovništva.

Dvadeset zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Kinu i Indiju, učestvuju s gotovo tri četvrtine u svjetskoj populaciji koja ne koristi internet.

“Ovi rezultati sugeriraju da napori usmjereni na samo nekoliko tržišta mogu značajno pomoći u prevazilaženju ‘digitalnog jaza’ između online i offline populacije”, ocjenjuje ITU, koja je specijalizirana agencija UN-a za telekomunikacije.

Top deset zemalja po korištenju interneta u domaćinstvima nalazi se u Aziji ili na srednjem Istoku, pri čemu je Južna Koreja prva u svijetu sa 98,8 posto domaćinstava priključenih na internet.

Slijedi Katar s 96 posto domaćinstava online i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) s 95 procenata.

/klix.ba