U subotu je preminuo 18-godišnji mladić koji je prije tri sedmice dovezen u teškom stanju iz zatvora na splitskim Bilicama. 

Kad je dovezen imao je podlive u donjem dijelu stomaka i po preponama, a ljekari su ga reanimirali, piše “Slobodna Dalmacija”. 

Doktori se tada nisu mogli izjasniti o nastanku povreda, a navodno je riječ o povredama koje nisu nastale neposredno prije nego je dovezen u bolnicu. Nisu se izjasnili ni od čega je u takvom stanju doveden u bolnicu.
Sporno je bilo i to što je bio u zatvoru od početka aprila tako da su modrice, i ako nisu prouzrokovale smrt, nastale za vrijeme boravka u državnoj instituciji. Kako “Slobodna Dalmacija” saznaje iz PU splitsko-dalmatinske, tada su obavijestili Državno odvjetništvo. U međuvremenu je mladić umro. 

– Tragedija se dogodila i okolnosti su čudne te je sigurno da se desio neki propust, samo je pitanje čiji. Zatražio sam od zatvora u Splitu kompletnu medicinsku dokumentaciju koja će zajedno s nalazom obdukcije ukazati na okolnosti i uzrok smrti – kazao je advokat Vinko Ljubičić koji zastupa porodicu pokojnog mladića.

Inače, mladić je osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog potpaljivanja četiri požara u martu ove godine na omiškom području. 

Uhapšen je nedugo nakon paljevina kada je utvrđeno da se još kao dijete psihijatrijski liječio zbog piromanije. 

Sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno uračunjiv, ali ne i neuračunjiv jer bi u tom slučaj u bio tretiran prema Zakonu o osobama s duševnim smetnjama. Njemu je tada određen pritvor u kojem je ostao i nakon podizanja optužnice i nakon presude. 

Nije uobičajeno da se kod tako kratkih kazni produži pritvor do pravomoćnosti presude. Pogotovo kada se radi o mlađem punoljetniku koji je psihijatrijski liječen. 

Pritvor je ukinut tek kada je mladić završio u komi, u bolnici, u koju je doveden nepokretan i nekontaktibilan nešto iza 2 sata ujutro, početkom avgusta. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba