U protekla 24 sata u FBiH testirano je 837 uzoraka, a koronavirusom je zaražen samo jedan pacijent iz Tešnja.

– Jako je dobar podatak da smo nakon dugo vremena došli u situaciju da u FBiH imamo ispod 100 aktivnih slučajeva koronavirusa, tačnije trenutno je aktivnih 95 – rekao je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

U većem bh. entitetu trenutno je hospitalizirano 17 pacijenata, a već duže vrijeme nijedan nije na respiratoru.

Do sada je u FBiH ukupno registrovano 37 smrtnih ishoda koji se povezuju s koronavirusom. Od tog broja, 22 su muškog, a 15 osoba ženskog spola, dok su 23 preminula pacijenta bili stariji od 65 godina.

– Mi ćemo i dalje živjeti u narednom periodu u uvjetima stalne prijetnje. Virus je tu, zato svi zajedno se moramo pridržavati onih mjera od kojhih govorimo od početka – dodao je Peršić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Peršić je kazao da postoje određene najave da bi Vijeće ministara BiH moglo eventualno donijeti odluku da se od 1. juna otvore granice i prema stranim državljanima.

– S tim u vezi, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će i u narednom periodu razmatrati mjere koje se bi se trebale donijeti, a koje bi eventualno važile za strane državljane koji ulaze u BiH. Kad ih definiramo, svakako ćemo ih i objaviti – poručio je Peršić.

Izvor: vijesti.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: