Odmah nakon poraza od Španjolske u polufinalu Europskog vaterpolskog prvenstva u Budimpešti bilo je jasno da izabranici Ivice Tucka nisu uspjeli u naumu osiguranja plasmana na Olimpijske igre u Tokiju te da će vizu morati potražiti preko dodatnih kvalifikacija koje će se od 22. – 29. ožujka igrati u nizozemskom Rotterdamu.

Turnir u Budimpešti tako se raspleo da bi čak i da smo prošli Španjolce, u finalu morali svladati Mađare i osvojiti zlato da bi bili sigurni za Tokio. Naime, u mađarskoj prijestolnici dijelila se samo jedna viza, i to najboljoj među reprezentacijama koje već nisu plasirane. A kako su odlazak već izborili svjetski prvaci Talijani, svjetski doprvaci Španjolci i pobjednici Svjetske lige Srbi, jasno je da je za plasman trebalo biti ispred Mađara.

No ta je priča i onako iza nas, izabranici Ivice Tucka će dakle krajem ožujka morati na popravni ispit u Roterdam, a još uvijek je nepoznato tko će im sve stajati na putu. Osim spomenutih Italije, Španjolske i Srbije koje su ranije osigurale plasman, u Tokio će i Mađari kao najbolje plasirana reprezentacija iz Budimpešte, nastupit će i domaćini Japanci, pobjednici Panameričkih igara SAD, te najbolje reprezentacije Oceanije, Afrike i Azije, Australija, Južna Afrika i Kazahstan.

Preostala mjesta popunit će tri najbolje među 12 reprezentacija koje se prema rangu prijave za nastup u Rotterdamu, a sudeći po ranijim iskustvima i odnosima snaga u svjetskom vaterpolu, to će posve sigurno biti tri europske reprezentacije. Osim Hrvatske, u najužoj konkurenciji su naravno i Crna Gora, Grčka, Rusija, pa i Njemačka, Nizozemska… Odlazak u Tokio ne bi trebao doći u pitanje, no turnir se igra u srcu sezone, pitanje je u kakvom će stanju biti naši najbolji igrači, hoće li biti ozljeda… Nadajmo se najboljem, zadnji put kada smo igrali kvalifikacijski turnir uoči Olimpijskih igara u Ateni, sve je proteklo bez problema.

Više saznajte na izvornom linku: iz Budimpešte: Tomislav Gabelić – U Tokio preko Rotterdama gdje se dijele tri vize za OI u Tokiju / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.