Bosanskohercegovački istraživač Semir Osmanagić otkrio je prve evropske i najveće svjetske piramide i labirint podzemnih tunela ispod visočke doline koji kriju brojne tajne i za ljudsko zdravlje nevjerovatne benefite.

– Nauka je nedvojbeno dokazala da negativni joni razlažu i uništavaju viruse, bakterije i gljivice. Najveća koncentracija negativnih jona u BiH nije na Igmanu ili Bjelašnici, gdje dostiže dobre vrijednosti od 750 do 1.000 negativnih jona po kubnom centimetru, jer u prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne u Visokom koncentracije su dvadeset do šezdeset puta veće nego na planinama – navodi Osmanagić.

Podsjeća i kako se te vrijednosti redovno mjere i uvijek su, bez konkurencije, najveće u Evropi.

– Tokom zimskih mjeseci koncentracije su između 10.000 i 40.000 negativnih jona po kubnom centimetru, a ljeti dostižu 60.000. To, dobrim dijelom, objašnjava i ljekoviti karakter ovih tunela – pojašnjava Osmanagić.

I svi ovi podaci aktueliziraju se ovih dana kada svijet trese bojazan od širenja koronavirusa.

Negativni joni, naime, uništavaju bakterije, ali imaju i brojna ljekovita svojstva, što je dokazano i u jednoj od studija Univerziteta u Lidsu u Engleskoj.

– Epidemiološka studija koju je proveo Univerzitet u Lidsu u bolnici „St. James Hospital“ u Lidsu u Velikoj Britaniji 2003. godine pokazala je da su infekcije bakterijama potpuno nestale na intenzivnom odjeljenju bolnice gdje su primjenjivali rad jonizatora. No, to je naša svakodnevica u Visokom već 15 godina. Energija bosanskih piramida koja struji kroz tunele Ravne promijenila je pogled na drevnu prošlost, a sada ima šansu da pozitivno utječe na sadašnjost civilizacije – kaže Osmanagić.

Ako ništa, ove informacije su korisne ovih dana. Medicina još nije otkrila lijek, ali negativni joni mogu pomoći.

Tuneli Ravne zato su, možda, jedno od najsigurnijih mjesta na kojima bakterije nemaju mogućnost za preživljavanje i širenje.

Pozitivno djelovanje negativnih jona poznato je u brojnim slučajevima, a veliki je broj primjera i svjedočanstava u kojima se ističe kako je boravak u tunelima Ravne imao veoma djelotvorne efekte po ljude s određenim zdravstvenim tegobama.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U tunelima Ravne bakterije nemaju šanse / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.