Jučer je u Tuzli svečano otvoren novi, rekonstruisani dio Trga slobode. U radove je uloženo 600.000 konvertibilih maraka, a Trg je postao bogatiji za otvorenu scenu i amfiteatar. Radovi su vođeni na mjestu gdje se nekada nalazila zgrada bivše Općine Tuzla koju su morali srušiti zbog oštećenja.

Na otvorenju građanima se obratio i Jasmin Imamović, gradonačelnik grada Tuzle, koji je ovom prilikom istakao: “Trgovi su mjesta jednakosti i okupljanja. Trg slobode koji smo gradili do 2009. godine je izuzetno posjećen, a sada od čaršijske džamije do ceremonijalnog platoa imamo više od osam hiljada kvadratnih metara pješačke zone. Ovo je vrijedna investicija od skoro 600.000 KM i čestitam Zavodu za urbanizam iz kojeg su napravili dobar idejni i glavni projekt, kao i izvođaču radova”.

Novouređeni prostor bit će korišten za kulturne događaje, a Centar za kulturu je već najavio da će u toku ljetnog perioda organizovati više događaja na otvorenom. Trg slobode u Tuzli sa današnjim otvorenjem postao je najveći trg u Bosni i Hercegovini i sastoji se od tri nivoa. Prvi obuhvata džamiju i česmu, na drugom se nalazi velika fontana i Barok zgrada, dok je na trećem sada otvorena scena i amfiteatar.

(Autor: Hajra Karahodžić)