Pozitivni na virus uglavnom su lokalni slučajevi bez doticaja sa inostranstvom. Svi ljekari koji rade sa pacijentima su negativni.

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK, održali su upravo press konferenciju u Bihaću na kojoj su govorili o koronavirusu.

– Svakog ponedjeljka, srijede i petka u 12 sati obratićemo se javnosti, zahvalni smo građanima koji se pridržavaju uputa i naredbi, broj kršenja je neznatan. Čitava jedna mreža, oko 1.000 ljudi, u koordinaciji je i svakodnevno rade, od policije do ljekara. Javljaju se donatori i naši građani koji su uvijek spremni pomoći da se kriza olakša- kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Krizni štab USK, do sada, zatražio je ukupno 84 testiranja, od čega ih je jučer bilo 13 sa tri pozitivna rezultata na koronavirus. Jutros su poslali 34 brisa.

– Ukupno ih je 12, do sada, bilo pozitivno na COVID – 19. Imali smo ukupno dva smrtna slučaja i trenutno imamo 10 aktivnih slučajeva. Na infektivnom odjelu imamo devet pacijenata, dva na intenzivnom i sedam u izolaciji, kazala je ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Unsko-sanski kanton bilježi ukupno 10 klastera i svi se prate.

– Sedam je vezano za Bihać, po jedan Bosanska Krupa, Cazin i Velika Kladuša. Samo neki od njih imali su doticaj sa osobama iz inostranstva, ili su lično bili, ali većina njih je lokalnog karaktera odnosno nemamo saznanja ni o kakvim drugim mogućim kontaktima, kazala je Specijalista epidemiolog dr. Zerina Mulabdić.

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić kazao je da su testirali i ljekarsko osoblje koje radi sa pacijentima i da su svi testovi bili negativni.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.