Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas su u velikoj akciji izvršili pretrese na nekoliko lokacija, uhapsili sedam osoba i zaplijenili blizu milion konvertibilnih maraka.

Službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK danas su u saradnji s Tužilaštvom TK, policijom Brčko Distrikta i MUP-om Republike Srpske, izvršili pretrese porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na području općina Srebrenik i Gradačac, Brčkom i Ugljeviku.

Pretresi su sprovedeni na osnovu naredbi Općinskog suda u Gradačcu i Osnovnog suda u Bijeljini, a tom prilikom je uhapšeno sedam osoba, koje su osumnjičene za počinjenje krivičnih djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi s krivičnim djelima Nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i Pranje novca.

“Prilikom pretresa na navedenim lokacijama pronađena je i oduzeta veća količina novca američkih dolara, švicarskih franaka, hrvatskih kuna, danskih kruna i drugih stranih valuta u protuvrijednosti od skoro milion KM, automatska puška i pištolj”, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Uhapšene osobe će uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.