????????????????????????????????????

Povodom obilježavanja Fetha Mekke, Dana džamija i povratničkih džemata, Uprava za vjerske poslove, Muftijstvo bihaćko i Medžlis IZ Velika Kladuša organizirali su program pod nazivom „Povratak u rodno mjesto“, a koji je održan 19. dana ramazana u džamiji džemata Zagrad u Velikoj Kladuši. Programu su prisustvovali muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaeta IZ u BiH Ismail-ef. Smajlovića, a zbog trenutnih epiedioloških mjera, programu je prisustvovao jedan broj imama i nekolicina džematlija.

Na početku svečanosti, moderator programa mr. Ismet-ef. Mustedanagić, glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša, je najavio sadržaj programa, koji se sastojao od učenja Kur’ana i ilahija, te fragmenata iz tekstova o oslobođenju Mekke i važnosti rodne. Ove citate su čitali mr. Haris-ef. Veladžić i prof. Bisenija Mušedinović. Program ilahija i kasida je izveo hor Muftijstva bihaćkog kojeg predvodi prof. Nijaz Kovačević.

U drugom dijelu programa svoje poruke povodom sjećanja na Poslanikovo, a.s., oslobođenje Mekke uputio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Muftija je govorio o vrlinama pobjednika i osobinama onih koji zaslužuju Božiju pomoć o podršku.

„Poslanikov, a.s., ulazak u Mekku, njegovu rodnu grudu, nakon što je iz nje bio protjeran je paradigma uspjeha. Muhammedova, a.s., plemenitost i riječi koje je, kao pobjednik uputio onima koji su ga primorali da napusti Mekku: ‘Idite, vi ste slobodni’, pokazuju intenciju vjere islama, koja se sastoji u tome da ljudima daje slobodu. Nakon svake pobjede očekuje se proslava pobjede, ali Kur’an podsjeća Poslanika ,a.s., nakon što je kao pobjednik ušao u Mekku na oprost grijeha, jer najveća opasnost za muslimane nisu naši neprijatelji, nego upravo naši grijesi, koji čovjeka sputavaju da osvaja i uspjeva.“ – poručio je muftija Kudić.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaeta IZ u BiH, prenoseći selame reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, govorio je o važnosti povratka na svoj toprak, o značaju mira i sigurnosti za naš narod i domovinu, a sve kroz prizmu iskustva Muhammeda, a.s.

„Poslanik, a.s., prilikom hidžre dobio je obećanje od Gospodara da će se vratiti u svoju rodnu Mekku. Iako je znao za ovo obećanje, Poslanik je organizirao zajednicu u Medini, ostvario pobjedu na Bedru i dočekao da se na trijumfalan način vrati u svoje rodno mjesto, bez kapi prolivene krvi. To je istovremeno inspiracija i pokazatelj da se islamske vrijednosti najbolje promovišu i širite u miru.“
Glavni imam Medlisa IZ Velika Kladuša mr. Ismet-ef. Mustedanagić je iskazao svoje zadovoljstvo i zahvalnost muftiji Kudiću i direktoru Smajloviću što su baš Veliku Kladušu odabrali za centar ovog posebnog i nesvakidašnjeg događaja. Posebno mu je drago što ova svečanot dolazi u godini kada se obilježava i 120 godina od kada je sagrađena gradska džamija u Velikoj Kladuši, dok su svečanosti povodom 450 godina od formiranja prvog džemata i gradnje prve džamije u ovom džematu održane prošle godine.

„Mnogo je simbola i Bedra i Fetha u Velikoj Kladuši. Mnogobrojni stari gradovi i utvrde, džamije i džemati i brojna znamenja ovog grada svjedoče da je ovo zemlja u čijim korjenima se nalazi i Bedr i Feth.“ – naglasio je mr. Mustedanagić.

U pratnji direktora Smajlovića i muftije Kudića bili su njihovi saradnici: Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet, Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad, Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Uredu za vjerske poslove, te mr. Haris-ef. Veladžić i Sabahudin-ef. Begić, rukovodioci službi Muftijstva bihaćkog.
Prije same svečanosti muftija hafiz Kudić i direktor Smajlović su održali sastanak sa rukovodstvom Medžlisa IZ Velika Kladuša, a potom su na teravih-namazu, zajedno sa svojim saradnicima posjetili nekoliko kladuških džemata u kojima su održali prigodna predavanja.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

(Biscani.net)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: