Ubijen 21 pripadnik snaga sigurnosti u napadima talibana na zapadu Afganistana

FENA

Talibanski pobunjenici ubili su 21 policajca i pripadnika provladinih milicija u napadima na položaje snaga sigurnosti u zapadnom Afganistanu, saopćili su danas zvaničnici, u posljednjem u nizu napada koji su bacili sjenu sumnje nad naporima na organiziranju mirovnih pregovora.

Talibani su napali kontrolne punktove u dva različita dijela pokrajine Badghis, koja je na granici s Turkmenistanom, u nedjelju navečer, saopćili su pokrajinski zvaničnici.

Abdul Aziz Bek, čelnik pokrajinskog vijeća Badghisa, izjavio je da je 14 policajaca i sedam pripadnika provladinih milicija ubijeno, dok ih je devet ranjeno.

Drugi vladin zvaničnik, Jamshid Shahabi, portparol pokrajinskog guvernera Badghisa, izjavio je da je više od 15 talibanskih militanata ubijeno i deset ranjeno u napadu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napade, koji su među najtežima u toj pokrajini u više mjeseci.

Qari Yousuf Ahmadi, talibanski portparol, navodi u izjavi za javnost da su ubijena 34 pripadnika vladinih snaga i provladinih milicija i da je zaplijenjeno brojno naoružanje i municija.

Planirano je da se lideri radikalne isalamističke grupe i američki zvaničnici sastanu u ovom mjesecu kako bi raspravljali o povlačenju stranih snaga i mogućem primirju.

Zvaničnici zaraćenih strana sastali su se najmanje tri puta u posljednjim mjesecima, u pokušaju da se dogovore oko načina za okončanje 17-godišnjeg rata. Obje strane, međutim, u međuvremenu su nastavile s napadima.

Talibani tvrde da se bore da svrgnu prozapadnu vladu i obnove stroge islamske zakone nakon njihovog svrgavanja 2001. godine.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici tvrde kako žele spriječiti da Afganistan postane raj za međunarodne militante koji planiraju napade na Zapadu, prenosi agencija Reuters.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...