Česte proljetne kiše, vlažan zrak i visoke temperature, vrijeme je koje itekako pogoduje urodu gljiva u bosanskohercegovačkim šumama. Ljudi koji se iz hobija bave berbom gljiva u gračaničkom kraju, tvrde da ne pamte godinu kao što je ova po urodu gljiva svih vrsta.
Kako kažu, dovoljno je samo zaći u šumu pa vidjeti kako su iznikle mliječnice, krasnice, lisičarke, vrganji. Nekad se, kada gljivama ne gode vremenske prilike, moralo kilometrima ići po šumama da bi se ubrala korpica gljiva.

Ovih dana, dovoljno je s puta skrenuti u šumu i nabrati vreće raznih vrsta jestivih gljiva. Potvrdili su nam to poznati gljivari Mersed Šestan i Ašir Prnjavorac, koji gljive bere deset mjeseci u godini i od njih živi.

Našoj redakciji javila su se i dvojica gljivara iz naselja Babići kod Gračanice, Sadmir Avdić i Nijaz Nurkić. U šumi zvanoj Šemunica kod Visoke vode ubrali su vrganj težak 1.360 grama, što je rekord u ovom kraju.

– Iznenadili smo se kada smo ugledali vrganj. Bio je kao mali kišobran. Ovo je, prema nama, najukusnija gljiva. Mislimo da nema veće u ovoj velikoj šumi – kažu Sadmir i Nijaz i napominju da poslije mliječnica i vrganja dolaze rujnice i sunčanice, po izgledu najljepše gljive u bh. šumama.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba