U nekoliko navrata portal Biscani.net predstavljao je projekte učenika trećih razreda Medicinske škole u CIVITAS projektu “Građanin”, u kojima mladi obrađuju i skreću pažnju na neke nedostatke u lokalnoj zajednici.

Projekt građanin”/ “Ja građanin” je praktični dio Civitas programa. Učenici su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

“Projekt građanin”/”Ja građanin” učenicima pomaže da postanu odgovorni i informisani mladi ljudi koji kroje svoju budućnost i shvataju pojam i značaj brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih nas.

U ovom projektu, učenici IIIb razreda Medicinske škole u Bihaću na razne načine žele skrenuti pažnju mladima, ali i njihovim roditeljima o jednom veoma važnom problemu današnjice, a to je neželjena trudnoća, a naziv njihovog projektaa je “Meni se to ne može dogoditi”.

“Naše odjeljenje, IIIb odabralo je temu “Meni se to ne može dogoditi” u kojoj govorimo o problem neželjene, odosno maloljetničke trudnće i spolno prenosivih bolesti. Želimo osvijestiti naše sugrađane, posebno adolescente i mlade, da govore i slušaju o ovom problem.”

Oni ističu da je glavni razlog ovog problema needuciranost mladih, što na kraju dovodi do neželjenih posljedica.

“Upravo o ovim temama se najviše šuti, mladi su neinformisani te dolazi do posljedica koje štete pojedincu i zajednici. Želimo pružiti kvalitetnu edukaciju svojim vršnjacima te ne dozvoliti da upravo rečenicom “MENI SE TO NE MOŽE DOGODITI” budu žrtve negtivnih posljedica kao što su razne spolne bolesti, primorani prekidi neželjenih trudnoća, kao I prekidi školovanja zbog istih.”

Izvor: E. Hasanagić / Biscani.net