Na današnjoj press konferenciji koja je održana u Vladi Unsko-sanskog kantona prezentiran je model održavanja nastave i način rada u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona.

Kombinirana nastava u USK počinje 14. septembra.

U izjavama za medije, o tome šta će se desiti ukoliko se učenik zarazi ili pokaže simptome koronavirusa, govorila je minstrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Nermina Ćemalović.

“Ukoliko se desi da imamo učenika sa simptomima korona virusa, nastavnik će izolirati učenika, te pozvati roditelje i nadležnu službu u Domu zdravlja, odnosno Higijensko-epidemiološku službu. Roditelji će doći po dijete, odvesti ga kući, a potencijalni slučaj zaraze dalje preuzima nadležna služba Doma zdravlja”, kazala je.

“U slučaju da dijete kod kuće ima simptome koronavirusa, roditelj ne smije slati dijete u školu i rizikovati zarazu ostalih učenika i nastavnog osoblja. Zaključak je da roditelj mora obavijestiti nastavnika, s obzirom da dijete neće doći u školu jer ima simptome korona virusa, također mora obavijestiti i nadležnu službu Doma zdravlja”, dodala je Ćemalović.

Izvor: Biscani.net