Kao ravnopravni članovi zajednice grada Bihaća a i države Bosne i Hercegovine,nismo mogli da ne zamijetimo problemima sa kojima se mladi današnjice suočavaju.

Mladi u BiH već godinama postaju sve depresivniji i anksiozniji a kupovina antidepresiva je postala kao kupovina namirnica za kuću. Sa sviješću o ovoj situaciji doznali smo da su antidepresivi najprodavaniji lijekovi u BiH a depresija treća po rangu najzastupljenija bolest zbog to ga tabua o mentalnim bolestima i poteškoćama koji je odavno usađen u članovima naše zajednice. Pores toga, obrazovni sistem uništava kreativnost,motivaciju i produktivnost mladih namećući im svoje ideale,ciljeve,mišljenja i načine rada.

Time mladi nemaju dovoljno načina da iskažu svoje talente niti ono što jesu a kamoli što bi željeli biti. Jedan od glavnih problema u BiH jeste seksualna edukacija gdje se mladi dovoljno ne obrazuju o zdravim i sigurnimseksualnim odnosima pa na prostoru našeg USK bilježimo porast maloljetničkih trudnoća a sve je to zbog neinformisanost i nezainteresovanosti svih članova naše zajednice. Mladi nisu uopće shvaćeni niti im je pružena adekvatna pomoć ni na jednom nivou vlasti BiH. Nema niti jednog centra koji bi pružao mladima psihološko savjetovanje,kreativne radionice te predavanje o seksulanoj edukaciji te promovisanju njihovih ideja i projekata.

Najbliže psihološkom savjetovalištu što postoji za mlade u BiH jeste online psihološko savjetovalište u Tuzli otvoreno u decembru prošle godine. Došli smo na ideju o projektu za inkluzivni omladinski centar u Bihaću s obzirom na porast odlaska mladih sa ovih prostora zbog njihove neshvaćenosti i osuđivanosti u starijim krugovima društva. Ovaj centar ne bi samo održavao kreativne radionice,edukativne seminare i psihološko savjetovanje već u sklopu i biblioteku sa čitaonom i besplatnom telefonskom linijom koja bi im pružala pomoć u svim hitnim slučajevima (kao 991 u SAD-u i Suicide line također u SAD-u). Podršku smo dobili od strane uvaženog gradonačelnika grada Bihaća te se radujemo suradnji i podršci ostalih nivoa vlasti grada a samim time i kantona.

Učesnici na projektu Civitas, škola RICHMOND PARK COLLEGE : Adna Alibabić, Adisa Bužimkić, Majda Žerić, Salem Mušić, Rijad Halilović, Iman Hodžić, Donis Isić, Danis Halkić, Abdusselam Civić.

Izvor: Bisacni.net