Kulturno-umjetničko društvo “Jajce” jedno je od najmlađih u Jajcu, koje je osnovano 2009. godine. Trenutno imaju 70 članova, dok ih je aktivno 50, koji učestvuju na brojnim festivalima kako u našoj zemlji tako i izvan nje.

Trend odlaska mladih osjetio se i u ovom KUD-u, jer ga je u protekle dvije godine 25 članova napustilo i odselilo se izvan bh. granica.

Dodjela nagrada

– U našoj Folklornoj sekciji pripremamo igre prema koreografijama pokojnog Vlatka Jurića, u čiju smo čast napravili i festival na kojem dodjeljujemo nagrade za originalnost nošnje, očuvanje tradicije, kao i za najbolju koreografiju – rekla je Marina Hadžiavdić, predsjednica i voditeljica KUD-a “Jajce”. 

U njihovim prostorijama, koje se nalaze u nacionalnom spomeniku BiH, zgradi finansija, sve odiše nekim prošlim vremenima.

Osim što njeguju tradicionalne pjesme i igre, pokrenuli su i etnoradionicu za odrasle i djecu, u kojoj kroje i šiju odjeću za svoje potrebe, ali i za komercijalne svrhe.

Turističke potrebe

– Izrađujemo narodnu nošnju i pokušavamo očuvati tradiciju kako našeg kraja tako i BiH. Izradili smo šest narodnih nošnji za naše društvo, sada smo se bazirali na izradu suvenira, lutki i ostalih odjevnih predmeta za turističke potrebe. Osim toga, kroz radionicu želimo ekonomski ojačati žene, jer ih je većina nezaposlena – istakla je Hadžiavdić. 

Kulturna baština

S ponosom organiziraju Festival folklora “Dani Vlatka Jurića”, koji slavi različitost kulturne baštine.  

Tada se na jednom mjestu mogu vidjeti specifične nošnje te igre zemalja i gradova iz kojih dolaze.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Učestvuju na fe stivalima, izrađuju nošnje, suvenire / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.