Udruženje BH novinari zabrinuto zbog prijetnji smrću Marku Radoji

Vijesti.ba

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (UO BHN) izražava zabrinutost zbog prijetnji smrću glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa BHT Marku Radoji te zahtijeva hitnu istragu i sankcioniranje ovog krivičnog djela.

Pismo sa brutalnim prijetnjama upućeno je Marku Radoji iz Chicaga (SAD), od osobe koja sebe imenuje “vojvodom Trivom”, sa zahtjevom da se bivša urednica BHT Svjetlana Topalić vrati na uredničku poziciju, saopćeno je iz Udruženja.

BH novinari smatraju prijetnje smrću nedopustivim, te ističu da one direktno ugrožavaju sigurnost i život urednika Radoje, zbog čega Federalna uprava policije mora najozbiljnije istražiti odakle dolaze prijetnje i ko stoji iza njih.

Udruženje zahtijeva efikasnije djelovanje policije i pravosudnih institucija, budući da su javno odgovorni i zakonom obavezani na zaštitu sigurnosti i života svih građana, uključujući i novinare i urednike.

Upravni odbor BHN podsjeća da još uvijek nisu razjašnjene niti pravno procesuirane prijetnje smrću koje je Marko Radoja dobio u julu 2018. nakon prijave i istrage u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo. Slučaj je 7. augusta prošle godine predat Okružnom javnom tužilaštvu na daljnje postupanje, ali još uvijek nema nikakvih rezultata niti pomaka u pravnom okončanju ovog slučaja.

Izvor: Vijesti.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...