UDRUŽENJE LOGORAŠA BIHAĆA ĆE NA MJESTIMA STRADANJA LOGORAŠA GRADITI SPOMEN-OBILJEŽJA


Udruženje logoraša grada  Bihaća održalo je redovnu izbornu izvještajnu skupštinu. Izabrani su novi članovi rukovodstva  te organi  bitni za  funkcioniranje udruženja. Bila je ovo prilika da se razmotri plan i program rada koji će ove godine, sem aktivnosti na poboljšanju položaja ove poplucije, biti vezan za izgradnju spomen obilježja na mjestima nekadašnjih logora.

Bihaćkim udruženjem logoraša i u narednom mandatu upravljaće uglavnom dosadašnji sastav rukovodstva. Poziciju predsjednika i dalje će obnašati  Mirsad Balić, dok su manje promjene napravljene unutar Upravnog i Nadzornog odbora odnosno Suda časti.Pred rukovodstvom i članovima ovog Udruženja ove je godine dosta posla i obaveza. Prioritet će im biti  izgradnja najmanje pet spomen – obilježja na mjestima stradanja logoraša.

Planirano je da se spomenici logorašima urade u Ripču, jami Bezdana i Tihotina, kod škole u Orašcu i  Izačiću gdje je vršena razmjena logoraša i zarobljenika. Sredstva su obezbjeđena iz kantonalnog resornog ministrastva  i budžeta  Grada  Bihaća. Sem ovog, radiće na utvrđivanju  statusa svojih članova.

Žalosno je, ističu, što dvije decenije nakon rata moraju dokazivati gdje su i kada prošli torture, a isto toliko vremena  čekaju na zakon koji bi tretirao  njihova prava. Premda ih boli što država ne prepoznaje njihovu žrtvu, ogorčeni su što naredbodavci i izvršioci ratnih zločina i danas šetaju slobodni  po BiH.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...