Član Kriznog štaba i načelnik odjeljenja za alergologiju i pulmologiju Dječje klinike u Tiršovoj Branimir Nestorović rekao je za medije u Srbiji da je u Srbiji trenutno dosta dobra situacija kada je u pitanju epidemija koronavirusa, s obzirom na to da smo na vrhuncu epidemije, koji će trajati desetak dana.

– Nema povećanja broja oboljelih od 25 do 33 odsto,kakvo su imale zemlje sa eksponencijalnim rastom – Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija i sada SAD. Imamo sličan broj umrlih kao zemlje u okruženju, u Sloveniji je 40 preminulih na oko dva miliona stanovnika. Srbija je dvije nedjelje iza Italije, očekujemo maksimum epidemije krajem ove i početkom sljedeće nedjelje, a potom će broj slučajeva padati – kaže Nestorović.Ukoliko se budemo pridržavali zabrane kretanja i drugih mjera, ima li izgleda da u maju počne da opada broj inficiranih?

– Naši brojevi će početi da se smanjuju za desetak dana (19. april je prvi dan vaskrsa, prim.aut.). S obzirom na to da je kod nas, s povećavanjem broja testiranih, procenat pozitivnih skoro uvijek oko 25 odsto i da nismo imali velike skokove, može se očekivati da je stepen prokuženosti dosta visok i da će do kraja aprila broj novozaraženih biti veoma mali.

Predlaže se i pooštravanje mjera zabrane kretanja.

– Imamo skoro maksimalne mjere, nemamo puno razloga za potpuno 24-časovno ograničavanje kretanja. Više logike je u tome da se ograniči kretanje između gradova u kojima ima puno zaraženih, ali to će se vidjeti iz podataka koji budu stizali sljedećih dana. O važnosti ograničenja kretanja dovoljno govori posljednja analiza iz Njujorka, koja je pokazala da su skoro svi slučajevi u SAD posljedica dolaska oboljelih iz drugih dijelova svijeta. Virus se veoma lako širi. Ako do 30 odsto onih koji ga prenose nemaju skoro nikakve simptome, a oko 80 odsto oboljelih ima blage tegobe, jasno je zašto se tako brzo povećava broj novozaraženih.

Kad će i kako mjere biti ukinute?

– Mjere se moraju postepeno ukidati. Ne smijemo pustiti u kontakt osobe iz rizičnih populacija dok ne vidimo da se virus skoro potpuno izgubio iz cirkulacije. Oni koji su bili u izolaciji nemaju imunitet prema virusu i mogu se razboljeti ako dođu u kontakt s njim. Očekujem da ćemo, slično kao u Austriji i Danskoj, prvo dozvoliti otvaranja nekih uslužnih djelatnosti, restorana, a potom skratiti policijski čas. Vjerovatno će posljednja mjera biti otvaranje granica, jer se mora paziti da oni koji dolaze ne donesu ponovo virus, što se trenutno događa u Kini.

Dokle ćemo morati da nosimo zaštitne maske?

Nošenje maski će vjerovatno biti neophodno dok ne zađemo u tople dane, kad se očekuje da virus nestane. Postoje i pesimistične prognoze da će se rukovanje izbjegavati godinama, u šta lično ne vjerujem.
v
Da li će kovid postati sezonska bolest?

Nije jasno da li će virus nestati kao SARS ili MERS, koji su mu slični, ili će preći na južnu poluloptu, da bi se na sjevernu vratio na jesen ili zimu. O tome ćemo imati više podataka kad se prenese ispod ekvatora. Za nas je najvažnije koliki je procenat stanovništva stekao imunitet na virus. Ako je visok, na jesen neće biti velikih problema, osim za starije, koji će morati vjerovatno i tada da sprovode neku vrstu socijalnog distanciranja.(Pink.rs)