Uhapšen Žulijan Asanž

Na temelju Interpolove potjernice koja je raspisana na zahtjev Švedske, gdje je osumnjičen za silovanje

Avaz.ba

Žulijan Asanž (Julian Assange), osnivač Wikileaksa, uhapšen je u Velikoj Britaniji, javio je BBC.

Uhapšen je na temelju Interpolove potjernice koja je raspisana na zahtjev Švedske, gdje je Asanž osumnjičen za silovanje. 

On je jutros oko 10:30 sati došao u policijsku stanicu u Londonu provjeriti zbog čega je optužen.

Nakon toga je uhapšen, a do kraja dana trebao bi se pojaviti na sudu, koji treba odlučiti postoje li osnove za njegovo izručenje. Advokati su najavili da će se protiviti izručenju, što bi znatno moglo usporiti postupak. 

Asanž se protivi izručenju Švedskoj strahujući da bi ga Štokholm mogao izručiti Vašingtonu. Nekoliko dana prije hapšenja izjavio je da će objaviti dokumente “osigurače” ako mu se bilo šta dogodi.  

Ti dokumenti navodno sadrže tajne podatke o zatvoru u Guantanamu, snimke ubistava civila u Afganistanu, zanimljive podatke o velikim kompanijama te već najavljivane tajne poslovanja “Bank of America”.

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.