Akcija izvedena u četiri sata ujutro Bild
Uhapšeno osam osoba porijeklom iz BiH povezanih sa ISIL-om, nakon saslušanja pušteni

U pretresima sedam stanova i hapšenjima učestvovalo 150 policajaca, a sedam osumnjičenih ima njemačke pasoše, ali su bosanskih korijena

Autor: S. D.

U njemačkom gradu Oberhauzenu jučer u četiri sata provedena je velika antiteroristička akcija u kojoj je uhapšeno osam osoba.   

U akciji je učestvovalo 150 policajaca, a kako prenose njemački mediji, osam od sedam uhapšenih ima njemačke pasoše, ali su svi porijeklom iz Bosne i Hercegovine. 

Finansirali teroriste

Policajci su istovremeno upali u sedam stanova u Oberhauzenu zbog sumnje da su osobe u njima pripadnici opasne terorističke ćelije. Uhapšeni su dobi od 19 do 58 godina i iz iste su porodice. 

Portparol policije u Oberhauzenu izjavio je da su uhapšeni pod sumnjom da su sarađivali sa ISIL-om i finansirali terorističke organizacije.

– Svi članovi porodice su pod sumnjom, jer su već neko vrijeme prikupljali novac za terorističku organizaciju ISIL i tako podržali terorističku borbu – naveli su iz policije. 

 Pušteni na slobodu


Precizirali su da su uhapšeni četiri muškarca i četiri žene te da se nisu opirali hapšenju.   

Uhapšeni su nakon ispitivanja oslobođeni, a policija nije željela otkrivati više detalja o akciji, uz objašnjenje da ne bi ugrozila daljnju istragu. 


 Ministar Rojl: Opasnost i od pomagača 

O akciji se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (Reul). 

– Slučaj u Oberhauzenu jasno pokazuje da opasnost ne dolazi samo od onih koji planiraju i provode terorističke napade. Ona se zasniva i na pomagačima koji podržavaju teroriste novcem i logistikom – kazao je Rojl.

S obzirom da istražitelji državne sigurnosti nisu isključivali mogućnost da bi osumnjičeni mogli biti naoružani, u pretres nekoliko stanova bili su uključeni i specijalci. 

(Autor: Avaz)