Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, proveli su opsežnu akciju usmjerenu na više od 20 osoba koje su osumnjičene za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

U okviru koordiniranih međunarodnih operacija, kodnih naziva „Taurus“ i „Oks“, koje su realizirali Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno s partnerskim agencijama USKOK-om i MUP-om Hrvatske, rano jutros su provedene aktivnosti na hapšenjima i pretresima više od 20 osumnjičenih osoba na području BiH i Hrvatske.

Radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene da su od početka 2018. godine, djelujući kao organizirana grupa, učestvovale u nezakonitim aktivnostima prijevoza, skrivanja i krijumčarenja ilegalnih emigranata preko područja BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, njih najmanje 100-200, za čije su krijumčarenje osumnjičeni počinioci uzimali velike novčane iznose, koji su dosezali i do više od 10.000 KM te ne taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Većina emigranata krijumčarena je sa područja Republike Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i sa područja Kosova, a u provođenju i realizaciji akcije, potporu je dala i Međunarodna organizacija za migracije IOM, a u jednom segmentu ostvarena je saradnja sa strukturama EUROPOL-a.

Radi se o složenoj međunarodnoj operaciji, u okviru koje je ostvarena direktna komunikacija i saradnja između Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, sa partnerskim institucijama u Hrvatskoj, USKOK-om i MUP-om RH, a aktivnosti su dogovorene u stalnoj komunikaciji i koordinirane istodobno u obje države.

Nakon pretresa i hapšenja, osumnjičeni koji su uhapšeni u BiH će biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom, piše u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.