Ukrajina uvela nove sankcije Rusiji

FENA

Ukrajinska vlada proširila je sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca, javili su lokalni mediji.

– Nove sankcije usmjerene su protiv onih angažovanih u izgradnju novog mosta između Krima i ruskog kopna – saopćio je predsjednik Petro Porošenko, prenose ukrajiniski mediji. Most je pušten u promet prošle godine.

Sankcije se također odnose na pojedince umješane u konfrontaciju na Crnom moru krajem novembra prošle godine, kada je ruska obalna straža koristila silu da spriječi tri broda ukrajinske mornarice da plove kroz Kerčki moreuz u Azovsko more.

Kako je saopćio Porošenko, sankcije također uključuju osobe koje su organizirale izbore u regijama pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajina smatra da je u ratu s Rusijom – na hiljade ljudi poginulo u borbama između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika na istoku Ukrajine.

Prije pet godina Rusija je anektirala crnomorski poluotok Krim, koji po međunarodnom pravu pripada Ukrajini. Rusija i Ukrajina u više navrata su uvodile sankcije jedna drugoj.

Čelnik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin kritikovao je nove ukrajinske sankcije, koje su također uvedene i protiv njega.

– One nemaju ni smisla ni logike. To su prazne odluke, zasnovane na političkom populizmu, i one najbolje govore o slabosti onih koji su ih uveli – izjavio je on za rusku novinsku agenciju Tass, prenosi dpa.

Izvor: Fena

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...