Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

POBUNA ruske paravojske Wagner i njenog vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog državnog vodstva u jeku rata protiv Ukrajine razotkrila je “ozbiljne slabosti” ruskog sigurnosnog sustava, smatraju zapadni stručnjaci.

To je nekakav zaključak brojnih analiza dan nakon događaja koji su potresli Rusiju kao malo koji događaj nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Opći je stav zapadnih analitičara da ovo nije kraj priče i da će vrlo brzo uslijediti nekakav nastavak.

Ukrajina je također tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana naglašavala kako je Putin izgubio kontrolu. Volodimir Zelenski je u sinoćnjem obraćanju rekao da je Wagnerova pobuna pokazala “potpuni kaos” u Rusiji. “Danas je svijet vidio da ruski čelnici ništa ne kontroliraju. To je potpuni kaos. Potpuna odsutnost bilo kakve predvidljivosti na ruskom teritoriju koji je krcat oružjem”, istaknuo je ukrajinski čelnik.

Savjetnik u ukrajinskom MUP-u Anton Geraščenko na svom je Twitteru objavio moguće rasplete situacije.

Objavio sedam točaka

On je moguće rasplete podijelio u sedam točaka.

“1. U Wagneru su već počele podjele između onih koji se osjećaju iskorišteno i onih koji su ostali vjerni Prigožinu nakon propale pobune”, piše Geraščenko i nastavlja:

“2. Borbeni piloti su navodno napustili Wagner PMC zbog svog neslaganja s načinom na koji su jučer uništeni avioni i helikopteri ruskih zračno-svemirskih snaga.

3. Vertikala moći se srušila.

Nitko se u Rusiji više ne može osjećati sigurnim. Ni dužnosnici, ni oligarsi, ni službenici FSB-a koji su mislili da su gospodari života. Putin je jučer prestao držati monopol nad nasiljem u Rusiji. Dokazano je da frakcije s više oružja i odlučnosti odlučuju o svemu.

4. Rusija bi se mogla suočiti s krvavim ratom, ne građanskim ratom, već ratom klanova, naoružanih skupina i privatnih vojski: Čečena, Prigožinovih pristaša, naoružanih plaćenika, koji će se odvojiti od Prigožina ili drugih privatnih vojski i biti angažirani od strane lokalnih klanova za zaštitu od invazije autsajdera.

Svi veliki poduzetnici i oligarsi vjerojatno će stvoriti (ako već nisu) privatne vojske, kao što je Gazprom već napravio da se zaštiti.

Sukobi i preraspodjela imovine rješavat će se silom. Bit će to nove 90-e, ali daleko gore – nalik na Mad Max stil i žanr antiutopijskog akcijskog filma.

5. Ruska vojska je, čini se, de facto prestala postojati kao jedinstvena struktura. Vojnici i časnici koji sjede u rovovima, u masakru koji je pokrenuo Putin, vjerojatno su jučer konačno shvatili potpunu besmislenost rata protiv Ukrajine, uz činjenicu da skupina kriminalaca u pozadini može prijeći 600 km u danu i počistiti sve na svom putu, a zatim biti amnestirana nakon ubojstva pilota i civila.

6. Ukrajina je nekoliko koraka bliže potpunoj obnovi svoje teritorijalne cjelovitosti, uključujući Krim.

7. Kakva šteta što ovaj cirkus nije završio samouništenjem Putinovog režima i Prigožinove frakcije.”

“Ali vjerujem da će se ponoviti u još većim razmjerima”, zaključuje Geraščenko.

(index.hr)