U životu porodice Hadžiahmetović konji su tradicija koja traje više od pola stoljeća. Svojim predanim radom i ljubavlju prema životinjama, ova porodica baštini tradiciju i pokušavaju je sačuvati od zaborava. Hadžiahmetovići posjeduju oko 10 konja, a uz pomoć njih i njihove snage hrane sedmeročlanu porodicu…

SANSKI MOST, 7. novembra – Na imanju porodice Hadžiahmetović već godinama se gaje konji. Od najmanjih, ponija, pa do onih koji se takmiče na štraparijadama.

Trenutno u štalama imaju deset konja, a radi se o bosanskim, radnim konjima koji su izvor prihoda za ovu porodicu. Namiha, oca sedmero djece, poznaju mnogi u Sanskom Mostu jer se njegov fijaker često pojavljuje na ulici.

Velika ljubav ono je što ih vezuje za konje jer neka velika računica za njih ne postoji. Priča nam Namih da se nekada nijedno poljoprivredno domaćinstvo nije moglo da zamisli bez konja, danas je slika u ovom ali i drugim selima u Sanskom Mostu potpuno drugačija. A kada kroz selo prođu privlače pažnju komšija i slučajnih prolaznika, a komentari mještana su različiti. Mnogi od njih čuvaju ostatke hrane kako bi otišli do polja gdje ih mogu nahraniti.

Izvor: Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.