Tržišna vrijednost kokaina veća je od 100 miliona maraka, a lanac trgovine presječen je u međunarodnoj akciji više policijskih agencije, od Italije, gdje je teret i otkriven, pa sve do naše zemlje.Droga je bila sakrivena u kutijama s bananama, a jedan kontejner, kako saznajemo, stigao je krajem prošle sedmice i u Sarajevo.No, prema informacijama „Avaza“, u već unaprijed pripremljenoj akciji pripadnika SIPA-e s inozemnim partnerima, u glavni grad BiH stiglo je tek nekoliko kilograma kokaina, koji je bio u bananama.

U ostalim paketima s voćem, umjesto droge, kako tvrde naši izvori, nalazilo se brašno. Umjesto da uhapse osobe koje su vršile utovar i isporuku, dogovoreno je da se akcija nastavi kako bi se utvrdilo ko će drogu preuzeti u Sarajevu i na kojoj će lokaciji biti ona dostavljena.

Uz dogovor s Italijanima i tužiocima ove zemlje, u pakete s bananama ubačene su vrećice s brašnom, a ostavljen mali broj kokaina kako operacija ne bi bila razotkrivena.

Dolaskom kamiona u BiH, prema nezvaničnim informacija na područje Novog Grada, odmah su uhapšene dvije osobe. Jedna od njih slovi za važnog poduzetnika, a saslušano je na desetine osoba koje su mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.

Odlučeno je da se dvije uhapšene osobe puste na slobodu. Zauzvrat, pristale su na saradnju i njihovi iskazi mogli bi pomoći istražiteljima.

– Ove osobe će pomoći da se razotkrije ova narkogrupa i lanac trgovine kokainom. Istraga se nastavlja. Ovo je tek početak – kaže naš izvor iz SIPA-e.

Droga iz Italije prebačena je u Crnu Goru, a zatim kamionima prevezena na lokacije u BiH i Sjevernoj Makedoniji. Većina je trebala biti prebačena u BiH. SIPA je nakon ulaska kamiona iz Crne Gore u BiH odmah pratila kamion uz pomoć odašiljača koji su ubacili Italijani.

Jedan kontejner završio je u Sjevernoj Makedoniji, a u italijanskoj luci zaplijenjeno je 970 paketa kokaina.

  


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Umjesto kokaina, u Sarajevo stiglo brašno / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.