Provjerite da li vašem tijelu nedostaju vitamin D i vitamini B grupe… Ovo su 3 najčešća simptoma!

Najmanji rizik od nedostatka vitamina imaju osobe koje praktikuju balansiran i zdrav režime ishrane, piše “Lovesensa“.

Međutim, usled brzog načina života, svakodnevnim suočavanjem sa stresom i nedostatkom vremena, mnogima od nas se dogodi da preskočimo obrok ili zadovoljimo apetit brzom hranom.

Nedostatak vitamina u tijelu teško je prepoznati, ali ova 3 simptoma najćešće ukazuju na to da vam nedostaje vitamin D i vitamin B12. Prvi znak je da se često osjećate umorno i iscrpljeno. Kada se javlja osjećaj umora, letargije i iscrpljenosti moguće je da vašem tijelu nedostaje vitamin B12 ili gvožđe koji su zaduženi za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koji obezbeđuju tijelo kiseonikom. Nedostatak crvenih krvnih zrnaca uzrokuje anemiju koja čini da se osjećamo iscrpljeno.

Drugi simptom su lomljiva kosa i nokti, kao i opadanje kose. Loš kvalitet kose povezuje se sa nedostatkom vitamina B7, poznatijeg kao biotin, a opadanje kose povezano je sa nedostatkom vitamina B3, vitamina D i manjkom cinka u tijelu.

Vitamin B3 (niacin) pomaže da održimo kožu i nervni sistem zdravim, kao i da se iz hrane snadbijevamo potrebnom energijom. Vitamin D pomaže da regulišemo nivo kalcijuma i fosfata u tijelu, odnosno održava zdravlje kostiju, mišića i zuba. Cink pomaže u stvaranju novih ćelija i enzima, u preradi ugljenih hidrata, masti i proteina i pomaže u zarastanju rana.

Treći simptom je česta pojava afti (čirevi ili bubuljice unutar usne duplje) koja se povezuje sa nedostatkom gvožđa, vitamina B grupe, kao što su B1, B2, B6 i B12. Vitamine B grupe možete pronaći u namirnicama poput kvasca, žitarica od cijelog zrna, mlijeka, jaja, ribe, zelenog lisnatog povrća, banana, orašastih plodova i mahunarki.

Vitaminom D se snadbijevamo boravkom na Suncu, ali možemo ga dobiti i iz nmirnica kao što su šampinjoni, kozji sir, cijeđena pomorandža, punomasni jogurt i mlijeko, žitarice, žumance, tunjevina i losos. Ukoliko imate problem sa nedostatkom vitamina možete uz adekvatnu ishranu koristiti i suplemente, ali neophodno je da se prvo konsultujte sa svojim ljekarom.

Nauka je doakazala da osobe koje imaju manjak vitamina D imaju veći rizik za oboljenja poput karcinoma, virsusnih infekcija, karijesa, osteoporoze, holesterola, dijabetesa i depresije.

Osobe kojima nedostaje vitamin B12 imaju probleme sa kožom, kosom, noktima, imaju veći rizik od anemije, a veliki deficit ovog vitamina može uzrokovati ozbiljne poremećaje na nervima.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.