UMRO NOVINAR SAFET ĆURTOVIĆ


Nakon kratke i teške bolesti, u Bihaću je jučer, u 74. godini života, preminuo Safet Ćutrović, jedan od najpoznatijih krajiških novinara i kulturnih radnika.

Rođen je 15. maja 1942. godine u Bihaću gdje je završio realnu gimnaziju. Slavistiku i komparativnu književnost studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a studij nastavio na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, gdje je diplomirao stekavši zvanje profesora jezika i književnosti.

Od 1. juna 1965. godine, kao novinar sedmičnog lista Krajina, profesionalno se bavi novinarstvom. Direktor i urednik Radio Bihaća je od početka 1967. do 1970. godine, kada se ova dva medija integriraju u jedinstvenu ustanovu. U NIRDU Krajina vršio je dužnost glavnog urednika, zamjenika direktora i odgovornog urednika u nekoliko navrata.

Od 1981. pa narednih pet godina bio je novinar-urednik sarajevskog Zadrugara za zapadnokrajišku regiju., a potom ponovo direktor NIRDU Krajina.

U ratnom periodu urednik  je krajiške Slobodne Bosne, zatim je na dužnosti direktora ratne Radio-televizije Bihać, te voditelj Odjeljenja za dokumentaristiku i informacijske studije, koje se gasi prestankom rata.

Prihvativši poziv mlađih kolega i kolegica, od 2005. godine vratio se novinarskom poslu u svojstvu vanjskog saradnika USN Krajine. U naredne četiri godine objavio je veći broj kolumni. Kao stvaralac ostavio je neizbrisiv trag u javnom i kulturnom životu grada Bihaća i regije.

Dženaza i ukop Safeta Ćurtovića bit će obavljeni u subotu, 13. februara. Ispraćaj kreće ispred Kantonalne bolnice u 14,30, a dženaza je na mezarju Humci u 15 sati.

//RTV USK0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...