Visoka komesarka Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Saudijsku Arabiju da u istragu o ubistvu novinara Jamala Khashoggija uključi i nezavisne međunarodne stručnjake te da otkrije gdje se nalazi tijelo novinara.

Bachelet je u saopćenju navela da ubistvo novinara Khashoggija predstavlja, kako je istakla, “šokantan i gnusan zločin”, dodajući kako je potrebno na objektivan i potpuno nepristran način istražiti ovaj slučaj.

Naglasila je također da je posebno važno da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju zbog ubistva.

Istakla je da je bitno da u istragu budu uključeni i međunarodni stručnjaci kako proces vođenja istrage ne bi bio pod političkim utjecajem.

“Pozdravljam korake koje su poduzele turske i saudijske vlasti kako bi istražili i priveli osumnjičene koji su umiješani u ubistvo Khashoggija”, navela je Bachelet.

Naglasila je i da očekuje da zvanični Rijad otkrije gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

“Pozivam vlasti u Saudijskoj Arabiji da bez odlaganja otkriju gdje se nalazi tijelo Khashoggija”, istakla je visoka komesarka Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post i saradnik lista Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.