UN: U Siriji seksualna zlostavljanja žena, djevojaka, muškaraca i dječaka

Fena

U najnovijem izvještaju Nezavisne međunarodne komisije Ujedinjenih nacija (UN) za istragu o Siriji navodi se da su snage lojalne sirijskom režimu Bashara al-Assada i njihovi saveznici seksualno zlostavljali žene, djevojke i muškarce i time počinili ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

U izvještaju o seksualnom zlostavljaju u ratu u Siriji navodi se da su pripadnici Assadove vojske i njihovi saveznici silovali i seksualno zlostavljali žene, djevojke, muškarce i dječake kako bi na taj način kaznili opozicione grupe.

Navodi se da su militanti Sirijskih demokratskih snaga (SDG), koje djeluju pod komandom terorističke grupe PKK/PYD, 2017. godine zarobljene muškarce mučili tako što su im palili spolne organe, dok se žene i djevojke, koje su se nalazile u kampovima ove terorističke organizacije, nisu smjele tuširati zbog straha da bi mogle biti silovane.

Rezultati u izvještaju su prikupljeni na osnovu 454 razgovora sa žrtvama, njihovim porodicama, svjedocima, izbjeglicama, advokatima i ljekarima.

Dodaje se i kako je seksualno nasilje prema ženama, djevojkama, muškarcima i dječacima problem koji je prisutan od samog početka rata 2011. godine.

“Vladine snage i njihovi saveznici, odnosno neke militantne grupe, tokom operacija na terenu i pretresa kuća kako bi uhapsili demonstrante i opozicionare silovali su žene, djevojke, a ponekada i muškarce. Privedene žene i djevojke su bile izložene nasilničkim i ponižavajućim postupcima, bile su silovane, dok je nerijetko zabilježeno i masovno silovanje. Muškarci su uglavnom bili izloženi silovanju određenim predmetima, dok su neki zadobili i genitalne povrede”, navodi se u izvještaju UN-a, prenosi TRT.

Najmlađa žrtva seksualnog zlostavljanja u Siriji je devetogodišnja djevojčica, dok se među žrtvama nalaze i jedanaestogodišnji dječaci.

Osim toga, žene, djevojke, muškarci i dječaci su bili izloženi silovanjima i u političkim i obavještajnim uredima sirijskog režima.

Silovanja koja su činili pripadnici režimskih snaga zabilježena su u gradovima Halep, Daraa, Homs, Hama, Harasta, Tartus, Latakija i Damask kao i u vojnom zatvoru Saidnaya i vojnom aerodromu Mezzeh.

U izvještaju se još navodi da su snage sirijskog režima silovanje koristile kao metod da bi tokom ispitivanja žene i muškarce natjerali da pričaju.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...