epa05912222 A North Korean man fishes on a river in Pyongyang, North Korea, 17 April 2017. A North Korean missile exploded within seconds of its launch on the east coast on 16 April, South Korean and US officials say as tensions rise in the region over nuclear issues. EPA/HOW HWEE YOUNG

Zahtjevi nekoliko humanitarnih agenciija Ujedinjenih naroda da se odobri isporuka robe Sjevernoj Koreji za projekte pomoći već nekoliko mjeseci su neizvjesni, jer je SAD tražio više vremena da ih razmotri, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Vijeće sigurnosti UN-a je od 2006. godine jednoglasno uvodio sankcije Severnoj Koreji kako bi spriječio finansiranje razvoja nuklearnih i balističkih raketa Pjongjanga.

Prema donijetim mjerama, humanitarne grupe mogu tražiti izuzeće za slanje humanitarne pomoći siromašnoj i izoliranoj azijskoj državi.

Zahtjevi za pružanje pomoći predaju se Odboru Vijeća sigurnosti UN-a, koji o njima odlučuje konsenzusom.

Međutim, prema dokumentima Odbora, zahtjevi koje su u augustu i seoptembru poslale humanitarne agencije, kao i Crveni križ i Crveni polumjesec, još čekaju zeleno svjetlo, jer Washington traži dodatno vrijeme da ih razmotri.

Djeca pate od neuhranjenosti
Vodeći dužnosnik UN-a za humanitarna pitanja Mark Lowcock, tokom prve posjete takve vrste izoliranoj zemlji od jula 2011. godine, rekao je da postoje “vrlo jasni dokazi o humanitarnim potrebama” u Sjevernoj Koreji.

Više od 10 miliona ljudi, preko 40 posto stanovnika Sjeverne Koreje, treba humanitarnu pomoć, objavio je UN.

Dužnosnici UN-a upozorili su da su međunarodne sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i balističkog programa pojačale humanitarne probleme usporavanjem humanitarnih isporuka.

Najmanje 20 posto djece u Sjevernoj Koreji pati od neuhranjenosti, što ukazuje na potrebu većeg finansiranja za humanitarnu pomoć.