Unsko-sanski kanton i čekanje parlamentarne većine

RTV USK

Još nema konačnog dogovora političkih subjekata oko formiranja parlamentarne većine u kantonu. Vodimo intezivne razgovore oko finaliziranja završnog koalicijskog sporazuma, kojeg bi, najvjerovatnije do kraja iduće sedmice trebalo potpisati šest stranaka, kažu nam u A-SDA, političkom subjektu koji je u koalicijji sa POMAKOM-om u Skupštini osvojio osam mandata.

Isti blok stranaka izuzev Naše stranke, pred sami istek starog saziva Skupštine formirao je novu većinu koja je potom smjenila Vladu Huseina Rošića i vodeću SDA poslala u opoziciju. U novoj vladi kadrovi su političkih subjekata koji su ubjeđeni da će vrlo brzo postići sporazum o potvrdi postojeće koalicije koja će obnašati vlast u naredne četriri godine. Mustafa Ružnić ostao bi na poziciji premijera dok o raspodjeli ministarstava, kantonalnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Skupština USK za sada niko ne želi govoriti. U SDP-u odlučili su biti dodatno oprezni te ne davati bilo kakve izjave o formiranju vlasti. Iako su u Skupštini osvojili po jedan mandat Nezavisni blok i Naša stranka važan su politički faktor što su pokazala ranija iskustva gdje su stranke sa manjim brojem mandata odlučivale o većini i time se značajno pozicionirale u rukovođenju u vlasti.

U Našoj stranci ističu da vode prvenstveno razgovore sa SDP-om na principu prvo dogovor oko prioriteta i u kantonu a potom imenovanje odgovarajućih kadrova.

Iako je manje izgledno da će SDA biti dio bloka koji će formirati vlast, iz SDA stižu sasvim drugačije izjave. Stranka je imala razgovore sa određenim političkim subjektima a rezultat toga uskoro će biti poznat i to već tokom naredne sedmice, kada i u SDA također očekuju nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK.

U međuvremenu, mnoge kantonalne ustanove i preduzeća čiji je osnivač Skupština USK dobili su nove privremene uprave i direktore što je ustaljena praksa prilikom smjene jedne i dolaska nove političke opcije. Hoće li trenutni politički partneri zadržati postojeće pozicije ili će uslijediti nova preslagivanja, početak decembra trebao bi dati odgovore, kada bi, sve je izvjesnije, naredne sedmice trebao uslijediti nastavak kontituirajuće sjednice Skupštine i imenovanje rukovodnih tijela zakonodavne vlasti.1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...