Unsko-sanski kanton obilježen štrajkovima; Sindikat prosvjetnih radnika i ljekara najavio štrajk

Biscani.net

Prosvjetni radnici sa područja USK najavili su štrajk u posljednjoj sedmici zimskog raspusta, tačnije od 21. do 28. januara.

Danas je u Bihaću održana press konferencija na kojoj je kazano da predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja nisu od prošle godine imali kvalitetne dogovore sa Vladom Kantona. Napomenuli su da je primjena Kolektivnog ugovora već trebala početi, ali do toga nije došlo. Također, naglasili su da su se za ovaj termin štrajka odlučili kako učenici ne bi bili oštećeni. Prioritet je poštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanje osnovice plate s ostalim kantonalnim budžetskim korisnicima. Predsjednik Sindikata, Zehra Hadžić, rekla je da su se na ovaj potez odlučili zbog odluke Vlade o visini osnovice, neispunjavanja zahtjeva za izjednačavanje stepena obrazovanja, te nedonošenja pravilnika o napredovanju.

A Unsko-sanski kanton u narednom periodu neće potresti samo ovaj štrajk. Naime, i Sindikat ljekara također kreće u generalni štrajk. Jučer, nakon sastanka predstavnika Sindikata i resornog ministra u Vladi Kantona, Nermine Ćemalović, donesena je odluka da će štrajk ljekara nastupiti od ponedjeljka, 14. januara, jer im je Ćemalović prilikom sastanka saopćila da od dogovora neće biti ništa do februara, tačnije do usvajanja budžeta Kantona.

Ono što je sigurno jeste da će naredni period u Kantonu biti obilježen štrajkovima, i to od strane ljudi koji su najviše potrebni građanima.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...