Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim je USK zvanično uključen u program “Škole za 21. vijek” koji je posvećen razvijanju ključnih kompetencija kod mladih kroz učenje programiranja.

– Ovaj projekat, koji je osmislio British Council, a podržava ga VladaVelike Britanije, se fokusira na razvijanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema, digitalne pismenosti kao i programiranja uz pomoć džepnog kompjutera — micro:bita koji će biti uručeni učenicima škola na području Kantona, a uključuje i prethodnu obuku nastavnog osoblja, objasnila je Halilović.

U školama Velike Britanije se Micro:bit uređaji koriste od 2015. godine sa velikim uspjehom. Osim fokusa na učenike program ima za cilj i razvoj kapaciteta škola.
Za učenike u školama, koje su dio programa, organizuju se i takmičenja čija je svrha da se učenici inspirišu da rješavaju probleme u svojim školama i zajednicama korištenjem BBC-jevog micro:bit uređaja.

Ministar Omerdić i premijer USK Mustafa Ružnić zahvalili su na uključivanju učenika i nastavnika s područja Unsko-sanskog kantona u program koji razvija ključne kompetencije digitalne pismenosti kod mladih.

Također, dogovoren je i nastavak saradnje u programima obuke službenika koji rade u oblasti EU integracija.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.