Uoči Dana državnosti BiH upriličena Svečana akademija u muzeju AVNOJ-a

Vlada USK

U povodu Dana državnosti BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti USK sa predstavnicima Gradske uprave BIhaća upriličili su,danas u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću svečanu akademiju.

– Volio bih iskreno, da na ovom historijskom mjestu, danas govorimo o kontinuitetu poštovanja načela jednakosti i suživota, utvrđenim davne 1943 u Mrkonjić Gradu. Da je temelj multietničke Bosne i Hercegovine, države svih njenih naroda, ostao nedirnut. Mi smo se devesetih godina 20 vijeka ponovo morali boriti za opstojnost države. Naši očevi, mnogi od vas ovdje, Bosanci koji se svoje države nisu odrekli niti poklekli pred nadmoćnijim neprijateljem.

Bosanc ima taj riječima neopisiv ponosan, ne kleči, ne moli i ne da mu domovinu istrgnu iz srca. Volio bih da se, i nakon svega, ovaj dan slavi svuda jednako. Volio bih da svaki političar u Bosni i Hercegovini voli svoju državu više nego tuđu. Takvima mogu reći samo jedno:
– Nemoj, prijatelju, nikad reći da nema Bosne…..
A volio bih, draga gospodo, da smo i mi primjer. Krajiški je čovjek uvijek bio primjer. Kako je Bosna jednako država svakog njenog čovjeka, tako je i Krajina dom svakog ko se u srcu tako piše. Poštujmo se. Budimo iskreni. Nemojte da se crvenimo pred ovom djecom. Neka uče o plemenitoj borbi protiv zla, a ne o političkim igrama. Zajedno – budimo im primjer kako se gradi država. Neka uče o suživotu. O poštovanju. O ljudskim vrijednostima. O empatiji. Nemojte ih učiti zlu i ksenofobiji. Na mladima svijet ostaje, nemojte da mi svoju djecu šaljemo u bijeli svijet. Dajmo im nadu da ostanu.

Evo, djeco..na jednom smo mjestu: Kanton, Grad…vi, vaši profesori, naši umjetnici. Svi u slavu Bosne. Nismo se kao do sad rasuli na pet strana. To je primjer. Možemo mi sve. Biti najbolji. Grad, Kanton, najbolji dio naše domovine, lijep kao rijeke koje ovdje teku, dostojanstveni kao uspomena na svakog heroja koji je za Bosnu dao život. Dajmo sve od sebe, budimo najbolji što možemo i nema toga što će iskren nijet i čisto srce zaustaviti, kazao je svom obraćanju Mustafa Ružnić, premijer USK.2

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...