Na početku nove građevinske sezone firme se suočavaju s problemom manjka radnika. Zidara, tesara, bravari, armirača, kranista, keramičara, molera… skoro da nema ni za lijeka. Firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke odvode radnike nudeći im višu plaću i bolje uvjete.

Povećaju plaću
Da je situacija vrlo teška, potvrdio nam je i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH Mahir Semić, koji kaže da će domaćim firmama u građevinskoj sezoni, koja je na pragu, najviše nedostajati stručne i kvalificirane radne snage.

– Zvanični podaci govore da nam je prošle godine u Sloveniju otišlo više od 13.600 radnika, a od toga je oko 10.000 građevinaca. Idući mjesec iz Slovenije dolazi 30 poslodavaca po 5.000 radnika. I njima najviše treba građevinaca – kaže Semić.

On ističe da se zato većina domaćih građevinskih firmi ne može prihvatiti ozbiljnog posla, jer majstora, jednostavno, nema.

– Poslodavci pokušavaju povećavanjem plaća zadržati radnike. Trenutna prosječna plaća u građevinarstvu je 606 KM. No, zadržati radnike ne mogu samo poslodavci, nešto mora uraditi država. Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda nam odoše, što je poražavajuće – smatra Semić.

Dobili otkaze
Zbog manjka radnika nekoliko poslova još od prošle godine propustili su i u jednoj građevinskoj firmi u Sarajevu. Kako nam je kazao Enver Šakić iz ove firme, koja gradi stambene objekte, samo od januara otkaze su im dala petorica zidara i jedan armirač.

– Potrudili smo se koliko možemo da povećamo plaće i zadržimo radnike. Međutim, nemoguće se boriti sa slovenskim ili njemačkim firmama. Ranije su nam ljudi dolazili sami i tražili posao uoči sezone, a sada mi kuburimo kako i gdje ih pronaći – rekao je Šakić.

Najtraženija zanimanja
Najtraženija zanimanja u ovoj godini, prema rezultatima istraživanja Zavoda za zapošljavanje FBiH, jesu iz prerađivačke industrije, čak 53 posto, te u građevinarstvu oko 12 posto.

Od građevinskih zanimanja najtraženiji su zidari i bravari, ali i građevinski inžinjeri.

Izvor: avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.