Uoči razmatranja izvještaja o Srebrenici: Zastupnici opozicije nisu došli kod Dodika na konsultacije

Faktor.ba

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Raspravu o Izvještaju Komisije o Srebrenici, tačnije njegovo poništenje, zatražio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji će se na zasjedanju obratiti zastupnicima uvodnim jednosatnim izlaganjem.

Uoči razmatranja izvještaja Komisije, Dodik je za večeras zakazao konsultacije na koje je pozvao predstavnike opozicionih partija u RS-u. Međutim, odazvali su se samo predstavnici vladajuće koalicije.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić danas je najavio da će zastupnici opozicije prisustvovati sutrašnjoj sjednici, ali neće ići na konsultacije sa Dodikom.

– Ja ću se obratiti na sjednici NS RS. Kada je u pitanju izvještaj Komisije o Srebrenici iz 2004. niko ne spori da je on nastao pod snažnim pritiskom stranaca, neosporno je da se nakon 14 godina mogu trezveno razmotriti svi aspekti rada te komisije. Sada ima smisla da se formira nova međunarodna komisija koja bi napravila novi izvještaj o Srebrenici. Ako je to namjera Vlade RS, mi ćemo to prihvatiti – rekao je Čavić.

Sličnog su stava i ostali predstavnici opozicije u RS-u. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ističe da ovo pitanje treba rješavati Vlada RS-a koja je 2004. godine usvojila izvještaj Komisije o dešavanjima u Srebrenici, a ne Narodna skupština.

Dodikovu inicijativu za razmatranje izvještaja na Skupštini Govedarica vidi kao predizbornu manipulaciju.

– Ukoliko aktuelna vlast na ozbiljan način želi tretirati ovo pitanje, onda je potrebno da Vlada RS-a donese odluku kojom će van snage staviti izvještaj o događajima u Srebrenici u predmetnom periodu, te da donese odluku o formiranju druge komisije koja će se baviti tim pitanjem. Dakle, očekujem da Vlada RS-a donese te dvije odluke, kao što je to predsjednik RS-a svojevremeno najavio. U tom slučaju postoji prostor za razgovor. Bilo kakva druga kombinatorika služi isključivo za manipulaciju i improvizaciju – poručio je Govedarica.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović ponovila je stav svog stranačkog šefa Dodika – izvještaj o Srebrenici je, kaže Cvijanović, prije 14 godina “iznuđen i rađen pod pritiskom”. Predstavnike vlasti RS-a iz tog perioda, koji su odobrili rad Komisije za Srebrenicu i usvojili izvještaj, SNSD-ova premijerka nazvala je “političkim slabićima”.

– Ne želimo ponovo takve da vidimo na vlasti, one koji ne mogu da se odupru pritisku. Hoćemo ljude koji znaju šta je dnevni red Republike, kako se brani dnevni red Republike, one koji mogu da odolijevaju pritisku i one koji neće prihvatati terete za neke buduće generacije zato što su politički slabići. Dakle, Republici ne trebaju politički slabići – izjavila je jučer Željka Cvijanović.

A kako je najavljeno, jedan od tih “političkih slabića” – bivši premijer RS-a Dragan Mikerević – sutra će se obratiti zastupnicima NSRS. U materijalu koji su dobili za sutrašnju sjednicu navodi se, između ostalog, da su rezultati rada Komisije za Srebrenicu “apsolutno ništavni”.

– Komisija o događajima u Srebrenici, kao ad hoc tijelo, nema nikakve operativne nadležnosti u smislu provođenja naloga Doma za ljudska prava i Odluke Vlade RS-a, a koji se odnose na provođenje istražnih i drugih radnji. U tom smislu apsolutno se smatraju ništavnim rezultati rada Komisije – stoji u Izvještaju o radu i rezultatima Komisije.

Dodik nije pozvao na konsultacije zastupnike Koalicije “Domovina”, koji smatraju da je sutrašnja sjednica entitetskog parlamenta nepotrebna te pokušaj negiranja genocida u Srebrenici, koji su potvrdile sudske presude.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...