Tuzlak Z. P. vjerovatno i danas preživljava traumu nakon što su ga u ulici Konaci u sarajevskom naselju Ilidža opljačkala dvojica nepoznatih razbojnika. Drski pljačkaši su ga presreli i uperili cijev pištolja u pravcu nesretnog čovjeka, tražeći ključeve Mercedesa. Potom su sjeli u vozilo i nestali bez traga.

Blindirana stakla

Radi se o dobro isprobanom starom metodu koji su automafijaši i ranije koristili. I svjetska istraživanja su pokazala da svaki deseti kradljivac koristi upravo ovu metodu – fizički napad i otimanje.

Stručnjaci upozoravaju da odbrana od ovakvih napada nije preporučljiva, izuzev u situacijama kada ste u vozilu, a imate sigurnosne brave i blindirana stakla.

Izvor blizak sarajevskoj policiji kazao nam je da je praksa pokazala da automafijaši ovu metodu koriste iz više razloga.

– Za ovu metodu vam ne treba skupa i sofisticirana oprema i druga logistika za krađu vozila. Sve što počiniocu treba jeste oružje i fantomka ili čarapa, a sve skupa ne košta više od 100 maraka na crnom tržištu – pojašnjava naš sagovornik.

Velike akcije

On je dodao da se ova metoda obično „vraća u život“ nakon velikih policijskih akcija, kada istražiteljipronađu i zaplijene skupocjenu opremu za krađu vozila. Mozak kriminalne grupe, prema nepisanom pravilu, pada pa njegovi „operativci“ nisu u stanju nabaviti novu opremu te se tako vraćaju starim „tehnikama“.

– Otimaju skupocjena vozila. Ukoliko se ipak odluče na krađu vozila, onda su im mete automobili manje tržišne vrijednosti, kao što je Golf 2 i slično, jer za novija vozila nemaju opremu, a nerijetko ni znanje – zaključio je naš izvor.

Koji su drugi načini krađe automobila

Elektronska “udica” je najčešći način krađe vozila. Radi se o sofisticiranoj metodi krađe “bez ključa”. Lopovi obično rade u parovima, jedan stoji uz automobil, a drugi prati vlasnika. Ukoliko je vlasnik ostavio automobil, recimo, na parkingu trgovačkog centra, kriminalac ga prati. Posebnom opremom prenosi elektronski signal ključa ili kartice vozila iz džepa vlasn ika prema svom saučesniku. Opseg djelovanja elektronskih udica dostiže čak tri kilometra. Tu je i najprimitivniji način – razbijanje stakla. Lopovi najčešće razbijaju staklo s lijeve strane, odnosno s vozačeve strane. Treba spomenuti i metodu prodiranja u automobil. Automafijaši provaljuju brave na vratima vozača, a onda dekoderima pokreću vozilo. Ovaj način često su koristili i automafijaši iz predmeta „Volan“, kojima se trenutno sudi u Sudu BiH.

Rade u paru

Prije otimanja Mercedesa na Ilidži i ranije je bilo identičnih slučajeva u kojima je modus operandi, manje-više, identičan. Automafijaši rade u paru, a prijete pištoljem. Tako je u junu u Kranjčevićevoj ulici u centru Sarajeva otet iznajmljeni kombi dvojici državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njih su presrele dvije nepoznate osobe te su, prijeteći pištoljem, otele kombi. Godinu ranije, u oktobru i septembru, još dva vlasnika su ostala bez automobila. I u ovim slučajevima operirale su dvije maskirane osobe. Pogađate – opet su prijetili pištoljem.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba