Upisivanje “bošnjačkog jezika” krivično je djelo


Roditelji bošnjačke djece, kojih je 68 posto u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, na sastanku u Domu kulture potvrdili su da će prihvatiti jedino da njihovoj djeci u knjižicama bude upisan bosanski, a nikako “bošnjački” jezik, kako im uporno nameću vlasti Republike Srpske.

Bez odstupanja

Roditelji su izabrali tim koji će tokom raspusta raditi na rješavanju ovog problema te usvojili zaključke od kojih neće odstupiti. Prvi zaključak je solidarnost sa svim roditeljima bošnjačke djece u Republici Srpskoj. Drugi je da se u đačke knjižice i svjedočanstva devetog razreda upisuje isključivo bosanski jezik. Treći zahtjev odnosi se na ispravku upisa u ”bosanski jezik” umjesto ”bošnjački jezik” u đačke knjižice, a posljednji zahtjev bošnjačkih roditelja bit će podnošenje tužbe za krivotvorenje dnevnika, glavnog školskog dokumenta.

Durakovićev poziv

– Tokom školske godine u dnevnicima je pisalo bosanski jezik i po tom planu i programi izvodila se nastava. Na polugodištu i kraju školske godine u đačke knjižice i svjedočanstva upisivan je ”bošnjački jezik”, što je krivično djelo i tu ima elemenata za tužbu – naglasio je srebrenički načelnik Ćamil Duraković i pozvao bošnjačke nastavnike da ne popunjavaju takve knjižice.

Član Vijeća roditelja Prve osnovne škole Mirsad Mujić potcrtava da je učenje bosanskog jezika ustavno pravo.

– Mi ćemo se boriti za to pravo i nećemo dozvoliti poniženje i diskriminaciju – kaže Mujić.

Alija Tabaković dodaje da ne postoji nastavni plan i program za bošnjački jezik niti profesor te struke.

Umjesto bojkota, otvaranje nove škole

Tim koji su roditelji odabrali, s načelnikom Durakovićem na čelu, ima zadatak da po konačnoj odluci Ustavnog suda BiH podnese tužbu protiv Ministarstva prosvjete Vlade RS i aktuelnog ministra te direktora Prve osnovne škole u Srebrenici Dragog Jovanovića. Ukoliko ovo pitanje ne bude riješeno do početka školske godine, roditelji poručuju da neće biti bojkota nastave, ali da će biti formirana nova škola za bošnjačku djecu.

/avaz0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...